Ergonomie
Ergonomie kuchyně / Ergonomie stolů / Ergonomie šaten a skříní / Ergonomie dveří
ERGONOMIE KUCHYNĚ
HANÁK quatro 150
Výškový a šířkový rastr 150 mm x 150 mm.
Hlavní konkurenční výhodou tohoto konceptu je zvýšená výška pracovní plochy, což má pozitivní vliv na komfort práce v kuchyni a také na zdraví těch, kteří v ní pracují.
Vedlejším, ale podstatným faktorem je pak pravidelnost násobků 15 x 15, 30, 45, 60, 75, 90 což dává designérům interiérů do rukou velkolepý nástroj pro jejich tvorbu, která přechází z kuchyně do jídelny, obývacího pokoje až do ložnice.
PROČ CHTÍT quatro 150 a proč jsou tak důležité 3 cm zvýšení výšky u kuchyně?
Ač se to zdá neuvěřitelné, za posledních 100 let se zvýšila průměrná výška žen v Česku o neuvěřitelných 15 cm na současných 168 cm. Z tohoto faktu vznikla i myšlenka přizpůsobit = zvýšit výšku kuchyně z původních 72 cm (konkurencí dosud používané) na současných 75 cm a v kategorii ELITE na 78 cm.
Nejzásadnější výhody systému HANÁK quatro 150:
- Nejlepší výškový a šířkový systém, který společnost HANÁK NÁBYTEK začala používat jako první v České republice
- Optimální výška pracovní plochy – už žádná bolavá záda!
- Více vnitřního prostoru ve spodních skříňkách
- Návaznost na parametrickou výrobu
![](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/quatro150_vyska_-476x600.jpg)
Výškový rastr 15 cm x 5 = 75 cm umožňuje komfortnější výšku pracovní plochy oproti dosavadním zvyklostem jiných výrobců, při zachování ideální výšky soklu 10 cm pro nábytek kuchyně, jenž dodržuje náš bezpečnostní standard volného prostoru pro špičku chodidla.
![hanak-nabytek-vstupni-material](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/prehled_vyska_1950.jpg)
Začněte plánovat
Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zón proto proveďte definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.
![ergonomie_1](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_ergonomie_kuchyne.jpg)
Jednořadá kuchyně![]() |
Dvouřadá kuchyně![]() |
Kuchyně s ostrůvkem![]() |
Kuchyně G![]() |
Kuchyně L![]() |
Kuchyně U![]() |
Kuchyňské zóny
Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce.
![hanak_kuchyne_zony](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_kuchyne_zony.jpg)
Zásoby
V této kuchyňské zóně se umisťují jak typické polotovary denní spotřeby (mléčné výrobky, pečivo, zelenina apod.), tak i potraviny trvanlivé (rýže, těstoviny, luštěniny, zavařeniny apod.).
Ukládání
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Mytí
Vedle dřezu a myčky nádobí se v této „mokré“ zóně nachází také odkapávač na nádobí, prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky.
Příprava
Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.
Vaření / Pečení
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
Úrovně ukládání předmětů
![hanak_kuchyne_urovne_ukladani](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_kuchyne_urovne_ukladani-800x400.jpg)
V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.
Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. Také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.
ERGONOMIE STOLŮ
Prostorové požadavky pro stolování
![hanak_stoly_ergonomie_](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_-800x347.jpg)
Počet osob pro vybrané rozměry stolové desky
![hanak_stoly_ergonomie_2](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_2-800x213.jpg)
![hanak_stoly_ergonomie_3](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_3-800x213.jpg)
![hanak_stoly_ergonomie_4](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_4-800x213.jpg)
![hanak_stoly_ergonomie_5](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/hanak_stoly_ergonomie_5-800x213.jpg)
ERGONOMIE ŠATEN A SKŘÍNÍ
Zásady úložného nábytku
![Hanak_Ergonomicke-zasady-ulozneho-nabytku](http://www.hanak-kolin.cz/wp-content/uploads/2017/12/Hanak_Ergonomicke-zasady-ulozneho-nabytku-1.jpg)
Pro úložný nábytek obecně platí následující ergonomické zásady
A nejčastěji používané věci jsou ukládány do zóny mezi pasem a rameny
B často používané věci jsou ukládány do zóny mezi pasem a koleny
C zřídka používané věci jsou ukládány do zóny spodních / horních pater úložného prostoru
D velmi zřídka používané věci jsou ukládány do zóny, která je dosažitelná pouze za pomoci schůdků či stoličky
ERGONOMIE INTERIÉROVÝCH DVEŘÍ
Varianty otevírání
Dveře otevíravé
Schéma: otevíravé dveře levé a pravé.
Schéma: otevíravé dveře levé dovnitř – reverzní a pravé dovnitř – reverzní.
Dveře posuvné do stavebního pouzdra
Schéma: posuvné dveře do stavebního pouzdra – jednokřídlé a dvoukřídlé.
Dveře posuvné na stěnu
Schéma: posuvné dveře na stěnu – jednokřídlé a dvoukřídlé.